Индонезия преизбра Уидодо за президент

Бивш майстор на мебели от бедняшка рибарска община, Уидодо е първият държавен лидер на Индонезия извън военните и политическите елити.

Прогресивният държавен глава на Индонезия Джоко Уидодо бе преизбран на поста президент на най-голямата мюсюлманска държава в света на проведените в страната в сряда избори, предадоха световните агенции.

Съгласно екзит пол на шест различни компании, цитирани от Ройтерс, разликата между “индонезийския Обама” и неговия съперник - генерал Прабово Субианто, е между 5,5 и 11,4% от гласовете.

Източници, цитирани от АФП, дават със сигурност над 55% за Уидодо, срещу около и под 44% за опонента му. Това е много по-убедителен резултат за президента от този през 2014 г., когато дойде на власт, побеждавайки Субианто и разчупвайки статуквото на военните и политически елити в страната.

Официалните резултати ще бъдат обявени през май, наравно с тези от парламентарните и местни избори, които се произвеждаха успоредно на президентския вот. Над 190 млн. индонезийци участваха в гласуването, докато кандидатите за места в националния и местните парламенти в островната държава бяха над 245 хиляди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия