Индустриалните зони са сред икономическите приоритети от управленската програма на кабинета

Усилията на правителството в сферата на икономиката са насочени към икономически растеж, намаляване на административната тежест за бизнеса и привличане на нови инвестиции, чрез подкрепа за развитието на Индустриалните зони. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на пресконференция, на която представи икономическите приоритети от Управленската програма на правителството.

Министър Караниколов открои пет основни приоритета, за които ще работи, като сред тях освен облекчаването на административната тежест и развитието на Индустриални зони, той посочи още повишаване на конкурентоспособността на българската икономика чрез провеждане на политика в подкрепа на малките и средните предприятия, засилен и ефективен следприватизационен и следконцесионен контрол и подкрепа за реализирането на всички мерки от Стратегията за развитие на капиталовия пазар.

Караниколов подчерта, че до момента в Министерството на икономиката са анализирани общо 187 предоставяни услуги, като 113 от тях ще бъдат променени. „67 такси са предложени за намаляване, а за 21 услуги таксата напълно ще отпадне. 15 услуги и режими са предложени за намаляване на изискуемите документи, а 8 напълно ще отпаднат, което ще спести време и разходи за гражданите и фирмите“, допълни той.

Министърът на икономиката изтъкна, че развитието на вече съществуващите индустриалните зони и създаването на нови е много важен аспект от успешното стимулиране и привличане на инвестиции в страната ни. По думите му се работи за създаването на нови индустриални зони в цялата страна, което ще помогне за преодоляване на регионалните дисбаланси.

„За момента разговори са водени за Зони в Ловеч, Стара Загора, а в Кърджали вече има подписан Меморандум за сътрудничество между Областна администрация Кърджали и „Национална компания Индустриални зони” ЕАД за реализирането на проекта“, съобщи Караниколов. Той бе категоричен, че в индустриалните зони първо ще се изгражда инфраструктура, а след това ще се продават терени и право на строеж, както и че се предвиждат нови насърчителни мерки за инвеститорите в тях.

Министърът определи подкрепата за малките и средни предприятия /МСП/ в страната като основен приоритет. Караниколов каза още, че предстои стартиране на програма по "Иновации и конкурентоспособност"/ОПИК/, която ще е облекчена за малките, средните и микро предприятия. Очаква се при кандидатстването по нея да е необходимо да се подават само заявление за участие и декларация, че кандидатът не е в несъстоятелност, ликвидация. По тази програма ще се допуска и ваучерна система до 30 000 лева за закупуване на машини, издаване на сертификати и вписване на патенти. „Българска банка за развитие /ББР/ е още един механизъм за подпомагане на МСП, които са гръбнакът на българската икономика“, допълни Караниколов.

Министърът на икономиката посочи още, че чрез капиталовия пазар се стимулират инвестициите и съвместно с Българската фондова борса /БФБ/ ще бъдат набелязани конкретни мерки за стимулиране на компаниите да се листват на борсата. Той уточни, че се обсъжда възможност за подкрепа на фирмите чрез Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", като с тези средства те да покриват разходите и целия механизъм за качване на една компания на борсата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика