„Инерком“ обжалва забраната да купи ЧЕЗ (ОБЗОР)

Компанията поиска ВАС да се произнесе

“Инерком” внесе жалба във Върховния административен съд срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което на компанията бе забранено да придобие българския бизнес на ЧЕЗ.

“Запознахме се внимателно с документа и детайлно анализирахме мотивите за негативното решение на антимонополния орган. Очакваме бързо и справедливо решение от страна на ВАС”, каза Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на “Инерком България”. “Труд” изпрати запитване до “Инерком” за мотивите за жалбата, но до приключване на броя не получихме отговор от компанията.

На 19 юли КЗК излезе с решение, в което обяви, че не разрешава на “Инерком България” да придобие българските дружества на ЧЕЗ. В мотивите си от комисията посочват, че при евентуална сделка ще бъде налице концентрация, която ще окаже влияние на пазара на електроенергия.

Причината е, че дружества от групата на “Инерком” произвеждат енергия от фотоволтаици, като в същото време такива, собственост на ЧЕЗ, също се занимават с експлоатация на фотоволтаици и с търговия със “зелен” ток.

“КЗК установи, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи, пише в решението.

След обявяването му от ЧЕЗ коментираха, че ще изчакат да видят дали “Инерком” ще обжалва решението пред ВАС и евентуално след това да започнат преговори с “Индия пауър”, чиято оферта е класирана на второ място. Сега от компанията ще трябва да изчакат решението на съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика