Инженери изследват Звездата на смъртта

Психиатри търсят отклоненията на Дарт Вейдър, медици изследват дишането му

Според разпространеното мнение фантастичните филми не се приемат сериозно от науката. Има обаче изследователи, които се вдъхновяват именно от фикцията. Филмовата космическа сага “Междузвездни войни” на режисьора Джордж Лукас е довела до много научни изследвания.

Шотландският професор по строително инженерство Гай Уокър сериозно анализира Звездата на смъртта. Той дори я дава като упражнения на студентите си. Изследването им показва, че оръжието има проблем с термалния порт, слабо осигурената изкуствена гравитационна система и липсата на защита в случай на биологична война.

Датските лекари Ронан Берг и Рони Пловзинг изследват най-емблематичното дихателно заболяване в киното - това на Дарт Вейдър. Те разглеждат белодробните затруднения на героя във всички сцени от филма и ги приписват на вдишването на горещи газове от планетата Мустафар.

Образът на Дарт Вейдър вълнува и психиaтрите. През 2011 г. Ерик Буи изследва душевните проблеми на героя и твърди, че той страда от гранично разстройство на личността. Според учени от Университета в Оукланд пък Джаба е клиничен психопат. Те твърдят, че Ландо Калризиан е пристрастен комарджия, а Оби Уан Кеноби страда от депресия.

Астрономите са решени да открият планета, която се върти около две звезди, подобна на показаната в поредицата Татауин. Най-голямото такова търсене е направено през 2005 г. от Матю Мутершпаух и Мачей Конацки от Полската академия на науките и проектът е наречен ТАТУИН. На името на дроидите от тази планета (R2D2 и C3PO) биохимикът Оингуа Лиу наименува два от протеините, които открива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии