Инженерни войски отбелязват 140 години от своето създаване

„Изразявам уважението и признателността си към инженерните специалисти, които компетентно и всеотдайно изпълняват задачите си по трите мисии на Въоръжените сили“. Това заяви директорът на Щаба на отбраната бригаден генерал Радостин Илиев, който поздрави от името на ръководството на Министерството на отбраната присъстващите в зала „Концертна“ на Централния военен клуб по случай 140 години от създаването на инженерните войски, съобщиха от военното министерство.

Той прочете приветствено слово от името на началника на отбраната генерал Андрей Боцев. В него се посочва, че военното ръководство на Министерството на отбраната оценява по достойнство дейността на всеки един, който работи за повишаването на военните способности в областта на военноинженерното осигуряване за реализиране на бойната инженерна поддръжка и инженерната поддръжка на силите.

Акцентира се на професионализма на инженерните военни специалисти в областта на неутрализирането на невзривени бойни припаси и на важността на тяхната експертиза за противодействие на импровизирани взривни устройства. Подчертава се важността и на дейността им по оказване на помощ на населението при овладяване и преодоляване на последствията от бедствия.

„С думи на голяма признателност се обръщам днес към воините от запаса, които служиха с чест в мирно време, работиха за усъвършенстване на организацията, осигуряването със съвременна инженерна техника и повишаване на оперативно-тактическата подготовка на инженерните поделения“, обърна се бригаден генерал Илиев към офицерите, сержантите и войниците от запаса.

Приветствено слово по случай празника произнесе и началникът на отдел „Инженерно осигуряване” в дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната полковник Антон Манчев.

Със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната бяха наградени офицери, сержанти, войници и цивилни служители за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения. Отличени бяха и офицери от запаса с принос в развитието на инженерното осигуряване. От името на ръководството на Съвместното командване на силите награди връчи и началникът на щаба флотилен адмирал Димитър Йорданов.

Отбелязването на празника продължи с музикална програма от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили от Националната гвардейска част.

Историята

На 13 септември 1878 г. със заповед № 11 в Българската земска войска е създадена първата строева сапьорна рота. Създаването на ротата поставя началото на инженерните войски в България. Първоначално в тях са включени и се развиват колоездачни, автомобилни, свързочни, химически, авиационни и други подразделения, които впоследствие преминават в самостоятелни видове, родове и специални войски.

През своята 140-годишна история инженерни войски, като част от Българската армия, изминават славния път по бойните полета на Сръбско-българската война, Балканската война, Междусъюзническата война, Първата и Втората световни войни. Инженерни войски са пионери и в миротворческата история на Българската армия.

Днес военнослужещите от инженерните формирования продължават славните традиции на своите предшественици, като твърдо и достойно дават своя принос за изпълнение на мисиите на Въоръжените сили.

Със заповед №149 от 10 септември 1991 г. на министъра на отбраната на Република България 13 септември е обявен за празник на инженерните войски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България