Инженер от Европейската космическа агенция чете лекции в Пловдив

Инженер Реймънд Хуувс от Европейската космическа агенция (ЕКА) е у нас по покана на програма "Космически предизвикателства", за да популяризира в рамките на един месец с 4 лекции космическата програма на ЕС. Първата от тях бе днес в Планетариума на Природо-научния музей в Пловдив, където инж. Хуувс разказа за своите досегашни космически мисии и презентира бъдещите.

Реймънд Хуувс бе инженер по научни операции на европейския космически кораб "Розета" от 1999 до изстрелването му през 2004 г. Освен това той участва и в приземяването на 30 септември 2016 г. на кораба на кометата "67Р Чурюмов-Герасименко" на 700 млн. км от Земята.

"Това бе първата мисия на човечеството в орбита около и до самата комета. "Розета" изучаваше кометата "67Р Чурюмов-Герасименко" за дълъг период. Имало е и други мисии на космически кораби, но те само са прелитали в близост до комети. Познанието, което добихме, са резултат от физически наблюдения. Тези данни получихме, преди кометата да достигне най-близката си точка до Слънцето и след това - всъщност това е голяма част от жизнения цикъл на една комета", разказа Реймънд Хуувс.

Инженерът от ЕКА е горд, че е бил част от екипа, който за първи път успява да "уцели" толкова малка точка в Космоса, каквато е една комета. "Една мисия на 700 милиона километра от Земята има много технически предизвикателства. Първото и основното е да достигнем до кометата. Другото предизвикателство е, че мисията продължи над 10 години и всички системи на "Розета" трябваше да функционират безотказно в дълбокия Космос - близко до Слънцето и далече от него, но близко до Юпитер. Сложна беше и оптическата навигация около кометата - това означаваше да правим постоянни оптически наблюдения, за да преценим къде точно се намираме и да коригираме полета на "Розета" в орбитата й. Невероятно предизвикателство беше да приземим малкия космически кораб върху "67Р Чурюмов-Герасименко". Зададохме му точна позиция за кацане и за щастие той кацна точно там. За успеха на мисията никога не съм бил притеснен. Още когато космическият кораб "Розета" достигна до кометата, знаехме, че това е голям успех, защото получихме много данни за нея. Иначе съм се притеснявал за много неща, но това са нормалните служебни притеснения на един инженер по научните операции", допълни инж. Хуувс и разкри, че проектът "Розета" е струвал 1,2 милиарда евро.

"Когато "Розета" кацна на кометата всички бяхме едновременно щастливи, но и нещастни, тъй като с това приключи и мисията му. Космическият ни кораб всъщност се разби на точно определено място и с това свършихме мисията ни. Тогава ръководителят на мисията ни каза: "Бяхме страхотна рок-група и завършихме като рокаджиите - точно на върха на своята популярност", припомни си инж. Хуувс.

Следващите мисии на Европейската космическа агенция са към Меркурий - "Бепи Коломбо", и до ледените луни на Юпитер. Планираме и мисии до астероиди, но в момента преценяваме дали това е по възможностите ни", призна Реймънд Хуувс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука