Инж. Дончо Атанасов: Ако карате без винетка, глобата ще е 300 лева и 70 лева компенсаторна такса

Инж. Дончо Атанасов, Агенция „Пътна инфраструктура”. Снимка ТРУД

„Благодарение на контрола приходите от винетки непрестанно се увеличават. През 2018 г. приходите от винетки са над 26 милиона повече сравнение с 2017 г.”. Това заяви пред Нова тв инж. Дончо Атанасов, член на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура".

По думата му над 10 000 тежкотоварни автомобила преминават през страната на денонощие и те няма как да не закупят винетка.

„По-сложно е с леките автомобили, особено когато на границата се натрупат огромен брой автомобили, както е гастербайтерския трафик за Турция и Близкия изток. През юли и август преминават около 3 млн. автомобила, натрупват се на границата и понякога преминаващите не закупуват винетки”, заяви инж. Атанасов. Това обаче нямало да е възможно с електронната винетка от новата година.

„Опциите за закупуване на винетки са разширени, но същевременно и рестриктивните мерки са доста сериозни”, обясни инж. Атанасов.

Ако карате без винетка, ви се предлага да платите 70 лв. компенсаторна такса, глобата не се отменя, като тя е на стойност 300 лв. Нямате право да минете през технически преглед и не можете да напуснете границите на държавата, обясни инж. Дончо Атанасов.

„Тези, които се движат без винетки, в сегашната система на винетните стикери, от Нова година ще срещнат доста рестриктивни мерки. Ние сме дали много опции за закупуване на винетки“, посочи той. По думите му тези, които пътуват по-малко и на по-близко разстояние ще могат да си закупят електронни стикери само за уикенда. „Опциите са разширени, за да може да се пътува по републиканската пътна мрежа, но същевременно и рестриктивните мерки са доста сериозни“, коментира още инж. Атанасов. Той обясни, че в годините благодарение на съвместния контрол с Главна дирекция „Пътна полиция“ приходите от винетки всяка година се увеличават. „Тази година-2018 г., благодарение на контрола, който сме засилили над 26 млн. лв. са повече проходите в сравнение с 2017 г.

Тежкотоварните автомобили, които преминават през страната са над 10 хил. на денонощие, на практика не е възможно транзитният трафик да закупи винетка. С леките автомобили е по-сложно, особено когато на границата се натрупат повече автомобили“, поясни той. Според него тези натрупвания създават допълнителни трудности на контролно-пропускателните пунктове и понякога прeминаващите през страната не закупуват необходимите стикери за преминаване „Това ни принуди на входовете на магистралите, пътища, които не могат да бъдат заобикаляни, да се правят по-засилени проверки“, обясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България