Инж. Мирослав Мазнев, изп.директор на КСБ: Не е вярно твърдението на Елена Йончева, че срещата с БСП бе заради нейното искане за експертиза на магистралите

Оставките, за които настояваме, са заради политическото говорене и уронването на авторитета на строителния бранш с необосновани внушения за корупция

„Искам да опровергая неистините които се разпространиха в публичното пространство и с които за пореден път се уврежда авторитетът на строителния бранш. Депутатът Елена Йончева, заяви тук във Вашето студио, че КСБ се е срещала с БСП заради нейното искане за експертиза, внесено в АПИ, което категорично не отговаря на истината“, заяви изп. директор на КСБ Би Ти Ви. „Както знаете КСБ излезе с Декларация и след това изпрати писма до всички парламентарно представени сили, председателя на НС, Президента и Премиера с искане за срещи, заради създалата се негативна за българския строителен бранш атмосфера, резултат от необосновани атаки, в които прозират политически цели", обясни инж Мазнев. В декларацията на КСБ се посочва, че тези атаки се отразяват тежко на авторитета и на работата на строителния бранш, върху който заради недоказани твърдения, хвърлени в публичното пространство, се слагат обидни етикети. „На тези срещи наред с искането на КСБ да спре използването на бранша за трупане на политически дивиденти, ние представихме и нашите идеи за промени в законодателството, които да направят по-ефективен строително-инвестиционния процес. Апелирахме към политиците да бъдат по-мъдри, когато отправят послания към европейските институции, както и да се говори с факти и доказателства, а не просто защото някой иска да си прави политическа кампания“, обясни инж. Мазнев.

„КСБ е за осветляване на сектора, ние сме сред първите организации подписали меморандум за сътрудничество с КПКОНПИ. Нещо повече поискали сме среща с ОЛАФ, за да представим нашата позиция, във връзка с разпространението на подвеждащи, не отговарящи на истината информации, касаещи изпълнението на инфраструктурни проекти, финансирани, с подкрепата на европейските фондове“, каза още изп. директор на Камарата. КСБ посочва, че проектите, реализирани с подкрепата на фондовете на ЕС, се контролират и проверяват от всички нормативно регламентирани органи –български и европейски, преминали са съответните комисии, одити и т.н. „Ние считаме, че проектите се реализират според българското и европейското законодателство и вярваме, че в нашата страна съществуват достатъчно институции, които работят добре и гарантират тяхната законност и прозрачност“, е позицията на организацията.

„Безспорно все още искаме оставките на четиримата депутати от БСП, те са заради политическото говорене и уронването на авторитета на строителния бранш с необосновани внушения за корупция, а не заради експертизата относно качеството на изпълнение на определени проекти от пътния сектор. Искаме г-жа Йончева да обясни къде е връзката корупция –качество. Когато искаш да ти дойде майстор и да ти направи банята и се получат някакви отклонения в качеството, има ли корупция? Недостатъци, свързани с качественото изпълнение има навсякъде по света. Но когато се говори за корупция и се увлича цял бранш с такива тежки обвинения, когато се говори преди да има каквито и да е доказателства- това уронва престижа както на бранша, така и на заетите в него хора. Вече станаха твърде много атаките срещу нас. Това влияе върху доверието от чуждите ни партньори“, заяви Мирослав Мазнев. Той допълни, че браншът все още не е получил извинение от президента Радев, както и че само той не е отговорил на поканата за среща с Камарата.

Инж. Мазнев каза още, че към КСБ има Комисия за професионална етика, в която постъпват жалби. Те се обсъждат в широк състав, след което се вземат съответните решения.

Изп. директор на КСБ потвърди решимостта на организацията за протестни действия след 18.11.т.г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика