Инж. Светослав Глосов - Пътищарят

За първа зима снегът не изненада институциите в държавата, пътищата бяха почистени навреме, по магистрали и други шосета нямаше бедстващи хора. Водачите не надаваха вой до небесата, че пътната агенция не си върши работата. Този факт обаче като че ли не бе забелязан от никой, защото шофьорите бяха заети да се оплакват, че новата система за електронните винетки не тръгна с летящ старт.

Както е казал народът - всяко чудо бе за три дни. Защото в първите дни на новата година проблемите при смяната на системата бяха изчистени.

Почистените пътища и бързото туширане на миникризата с винетките показаха, че начело на пътната агенция стои професионалист, който си разбира от работата, не се страхува да признава проблемите и да ги решава.

Кой всъщност е председателят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура”? Най-краткото определение е професионалист. Строителството е професия на инж. Светослав Глосов от завършването му на тогава наречения Висш институт по архитектура и строителство, сега по-известен като Университет по архитектура, строителство и геодезия. Роденият на 3 ноември 1955 година инженер се димпломира в специалността “Промишлено и гражданско строителство”. Впоследствие специализира в областта на строителството и мениджмънта на строителния бизнес.

Глосов е работил като проектант в “Гражданстройпроект” и управител на държавната строителна фирма “Проинвекс”.

През 1993 г. създава фирмата “Биад-С”, която се занимава с изграждането на жилищни сгради и хотели. Сред проектите, които са посочени като обекти, по които е работила компанията, са националния стадион “Георги Аспарухов”, централата на телекома А1, аквапаркът в Несебър, столични хотели и туристически обекти на Боровец и в Несебър, ЦУМ, столичната митница.

Опитът на инж. Глосов е признат и от гилдията през 2010 година, когато с огромно мнозинство е избран за председател на Камарата на строителите в България. От общо 202 гласуващи делегати от цялата страна 165 дават своя вот браншовата организация да бъде оглавена от Глосов. По-късно колегите му отново му гласуват доверие да остане начело на организацията за втори мандат. След края му е избран и за почетен председател на Камарата. Докато е начело на организацията успява да се пребори за изготвяне на типова документация в строителството, която да направи по-справедливи обществените поръчки и да даде равен старт на конкуриращите се компании. С типовата документация се премахна и възможността възложителите “да творят” правила, така че да изберат свой човек в конкурсите. По времето когато е начело на Камарата инж. Глосов и неговите колеги успяват да договорят и намаляване на административната тежест и бюрокрацията върху бизнеса, повече прозрачност в тръжните процедури, промени в Закона за обществените поръчки, които да намалят измамите и нарушенията, подобряване на ресорните нормативни актове. По време на мандата му организацията се утвърди и като успешен партньор на институциите, а проблемите в сектора се решаваха с дискусии.

Глосов получава признание от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, като в периода 2014-2015 година е зам.-председател на организацията, а след това и член на Консултативния съвет на КРИБ.

През юни 2017 година инж. Светослав Глосов е назначен за член на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура”, а година по-късно става и председател на ведомството.

В първите си интервюта като шеф на пътната агенция инж. Глосов подчертава, че се очаква проблемите с хроничното недофинансиране на сектора да се решат с въвеждането на тол системата от август тази година. Първата стъпка бе заработването на системата за електронните винетки. Въпреки, че бе тествана няколко месеца преди пуска си, се оказа, че системата за конвертиране и онлайн купуване на винетки не успя да заработи правилно веднага. Шофьорите не си спестиха попръжните за това, че не могат да си купят електронни винетки с пари в брой на каса, че терминалите за автоматично закупуване не са достатъчно, че по граничните пунктове липсват такива, а системата за конвертиране на хартиените стикери в електронни не работи добре. Като резултат от ведомството обявиха гратисен период до 15 януари без глоби, а от институцията си отидоха един от членовете на Управителния съвет Веселин Давидов и директорът на Националното тол управление Антон Антонов, които всъщност ръководеха процеса за въвеждане на новата система.

Дали вина носи и компанията, която я е разработила, се очаква да стане ясно до дни. Междувременно самият Глосов призна, че проблеми при преминаването от хартиени стикери към виртуални има. Но подчерта, че освен на слабости на въведения софтуер част от тях се дължат и на хакерски атаки и обеща до 15 януари системата да продължи работа перфектно. И е факт, че винетки вече могат да се купят на много места в цялата страна.

Пътищарят не замита проблемите под масата и не се страхува да ги признае и да работи за решаването им, не е типична чиновническа черта и демонстрира факта, че през по-голямата част от живота си Глосов е бил в бизнеса, а не в политиката. Всички, които го познават, са категорични, че като типичен бизнесмен той ще реши проблемите бързо и в интерес на предприятието, което управлява в момента - пътната агенция.

 

Почетен консул на Мароко е

От октомври 2013 година насам инж. Светослав Глосов е почетен консул на Кралство Мароко в Пловдив. Документите му бяха официално връчени от бившия посланик на Мароко у нас Латифа Ахарбаш. Оттогава насам той е бил на няколко официални и работни визити в северозападната африканска страна, за да обсъжда възможности за бизнес сътрудничество между двете страни. Интерес към Мароко имат компании в областта на строителството на пътища, хранително-вкусовата промишленост и IT сектора.

 

За него

Утвърди авторитета на Камарата на строителите

Инж. Светослав Глосов има зад гърба си два изключително успешни мандата като председател на УС на КСБ. Период, в който браншовата организация на строителите утвърди своя авторитет на национално и международно ниво, превърна се във важен фактор в икономическия и обществения живот в страната. Приносът му  за развитието на Камарата е безспорен. Инж. Глосов е доказан професионалист, уважаван от колегите си, ръководител с визия за решаване на важните въпроси, пред които е изправен, диалогичен. Като човек е изключително принципен и етичен. Не случайно той единодушно бе избран за почетен председател на КСБ.

Инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ

 

Ценен е от бранша

Инж. Глосов притежава управленски умения, доказателство за които е успешното ръководство на сложна структура от разнородни фирми, каквато е КСБ. Именно благодарение на ръководните си качества той успя да създаде баланс и спокойствие  в сектора, да обедини и насочи усилията на фирмите в обща посока, да утвърди единението на бранша. Позитивното му отношение бе оценено. По време на двата му мандата Камарата разшири своята дейност и отбелязва растеж. Инж. Глосов се ползва с висок авторитет сред институциите и сред строителните фирми. Той е уважаван и от служителите на Камарата, и от хората, с които е работил. Достоен човек, чието мнение високо ценим.

Инж. Мирослав Мазнев, изп. директор на КСБ

 

Умее да обединява и води

Един специалист с широки познания, изграден характер на ръководител, спокоен и взискателен. Глосов умее да обединява хората и да ги води към определени цели. Той е справедлив в оценките си, умее да преценява конкретните ситуации и да взима най-правилни решения за ръководената от него структура. Един човек със здраво семейство, възпитал децата си на отношение към труда и работа в екип.

Симеон Пешов, почетен председател на КСБ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети