Инициативен кометет "Асеневци" поръча 10 меча за дарители на мегапроекти

Инициаторите работят по позлатяване кубетата на Патриаршията на Царевец, паметник на цар Ивайло и закрит мост над Янтра

Инициативният общественият комитет „Асеневци” във Велико Търново се преименува на Общонароден. Решението е на Управителния съвет на 33-членната организация.

Председателят на комитета Марин Павлов обяви, че ще връчват почетна награда – меча на Асеневци, заедно със значка и удостоверение на личности, допринесли реализацията на трите проекта, върху които работят от комитета.

"На дарители и съмишленици ще бъдат давани две награди годишно, а това ще се случва след гласуване на Управителния съвет, по време на големи празници. Вече поръчахме 10 меча, а изработката им ще е във военния завод „Терем-Ивайло”, информира Павлов.

Той добави, че от комитета ще настояват 22 март, когато е традиционният празник на Велико Търново, да бъде обявен за национален празник. Инициаторите ще внесат за предложението в Общинския съвет.

„Ще внесем предложението заедно с тях в Народното събрание. Ако го нямаше въстанието на Асеневци, нямаше да го има нито трети март, нито 22 септември”, категоричен е Павлов.

До края на април се очаква Министерството на културата да даде своето становище относно предложението, внесено от Община Велико Търново, за двата обекта – паметника на цар Ивайло на хълма Света гора и позлатяване на кубетата на Патриаршията. В проекта на специалистите Патриаршията ще фигурира като „Пантеона на България от Средните векове”.

„И трите обекта са изпълними. Искаме само одобрение, важно е за нас как се приемат от обществеността. За част от проектите сме осигурили финансиране, а екипите са от хора с много висока квалификация, известни общественици и учени”, подчерта деканът на Историческия факултет на ВТУ проф. Иван Тютюнджиев, който ръководи екипа за изграждане на паметник на Ивайло в парка Света гора.

Идейният проект е дело на покойния проф. Димитър Даскалов, но неговият син е поел ангажимента да продължи делото на своя баща. Сумата, необходима за този проект, е 1,6 млн. лева, а средствата ще бъдат осигурени от дарители.Позлатата на Пантеона на България от Средните векове ще струва 1,2 млн. лева, а най-скъпо ще струва инвестирането в моста над река Янтра – 8 млн. лева. Той ще е дълъг 97 метра, с 4,5 метра пешеходна зона, а след изграждането му 70-80 души ще бъдат наети на постоянна работа в търговските и културни обекти, които ще се намират там, поясниха плановете си от Общонародния комитет.33-ма души членуват в организацията. Целта е числеността им да се запази, защото тя носи символика – Христовата възраст. Най-новите членове са двама – това са проф. Диана Гергова и архитектът доц. Д-р Валентина Върбанова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони