Инспектираха предлагащи химични вещества и смеси в Търновско

Експерти от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ във Велико Търново са извършили 440 проверки в обекти с обществено предназначение. Направени са и 80 инспекции във връзка със стоки и дейности със значение за здравето. Издадени са 4 предписания и 1 заповед за спиране на експлоатацията на обекти.

От РЗИ са осъществили и тематична проверка за спазване на изискванията на Европейския парламент относно предлагането на пазара и използването на прекурсори на взривни вещества.

Извършени са общо 51 проверки, от които 9 - на лица, които пускат на пазара химични вещества и смеси, в т. ч. и биоциди, 5 - в складове за търговия на едро и 37 - в обекти за търговия на дребно.

"Четири села във Великотърновска област са били на воден режим през септември", отчитат от РЗИ. Това са еленските села Майско, Усои и  Попска и в община Павликени - село Карайсен. 22 проби от питейна вода са проверили инспекторите, като нарушения са установени при селата  Деляновци,Виноград, Горски Сеновец, Камен, Червена, Лозен и Нова Върбовка.

Жителитена тези 7 селища пият вода с повишено съдържание на нитрати. В питейната вода на ссвищовското село Морава пък са открити колиформи, в село Николаево- манган, а в село Българско Сливово - желязо.

РЗИ е издала три предписания до изпълнителния директор на "ВиК - Свищов" ЕАД,  до кмета на Община Елена и до управителя на "СБРФРМ - Димина" ЕООД, село Вонеща вода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони