Инспектори разчистват Дунав от бракониери

В края на зимата и началото на размножителния период на рибите специалистите от Изпълнителната агенция по риболов и аквакултури /ИАРА/ в Северозападна България разгърнаха масирани акции срещу бракониерите в Дунав. Заедно с гранична полиция инспекторите претърсват голямата река за нелегалните рибари и конфискуват лодки, мрежи и въдици. „Атакуваме нарушителите, които избиват водните обитатели с кърмаци / големи въдици/ и електричество. Разчистваме пътя на рибите, които навлизат от Черно море, за да си хвърлят хайвера в Дунав!”, заявиха от ИАРА – Монтана.

През изминалата седмица експертите от Централна и Западна България са извадили от Дунав в райони на Свищов, Белене и Никопол купища от забранените за улов кърмаци. С навързаните на въжета куки бракониерите ловят защитените от закона гигантски моруни. Само в района на реката между Горни Цибър и Козлодуй инспекторите са измъкнали от водата над 1 км въдици.

Тези дни инспекцията е наложила и санкция от 4000 лева на заловен миналата година бракониер на моруни от Лом. Конфискувани са и лодката, мрежите и въдиците му, с което санкцията е достигнала близо 10 000 лева. Наказанията обаче трудно плашат нарушителите, тъй като от улова само на една моруна с хайвер, като спасената наскоро край Силистра 200 кг риба, те печелят около 50 000 лева, коментираха експертите.

„С денонощни наблюдения сме съставили пълна картина на реката. Наблюдаваме лицата, занимаващи се с незаконен улов и търговия с риба, и сме амбицирани да ги спрем!”, заяви Валери Спасов- служител в отдел „Рибарство и контрол” – Западна България.

От ИАРА призоваха всички граждани - свидетели на нарушения, да подават сигнали за бракониерските набези, за да бъде опазено рибното богатство в Дунав и водоемите в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България