Инсталацията за ток от смет ще замърсява 10 пъти под нормите

Съоръжението би намалило сметките за парно с 6%

Инсталацията за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на РДФ-отпадък, която градската управа в София планира да изгради, ще замърсява с фини прахови частици 10 пъти под нормите. Европейската норма на емисии за ФПЧ за индустриалните съоръжения е 10 милиграма на кубичен метър, а при инсталацията в София замърсяването ще е под 1 милиграм на кубичен метър. Това увери столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на заседание на Столичния общински съвет, което тече в момента.

Общинарите трябва да вземат решение дали София да вземе до 65,7 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка, за да изгради инсталацията в съоръжение на "Топлофикация София". Целия проект е на стойност 157,5 млн. евро. Освен заема, останалото финансиране е с европари. Заемът е със срок от 19 г. От тях 4 са гратисен период, като за толкова време ще бъде изградено съоръжението. Лихвата е 1,5%.

Технологията за изгаряне на скара, избрана за София, се прилага в Европа в последните 10-20 г. и непрекъснато се осъвършенства. Тя отговаря на изискването на Европейската комисия за най-добра доказана технология. Инсталацията за производство на енергия не се изработва с изостанала технология, увери Фандъкова. Тя е избрана за инсталация в Копенхаген през миналата година. Сингапур също ще гради подобно съоръжение. Над 450 подобни инсталации работят в Европа.

В момента София депонира 16% от боклука си, а след изграждането на съоръжението те ще станат под 10%. Това е важна екологична цел, коментира Фандъкова.

Относно съмненията дали нововъведението ще е достатъчно екологично, кметът коментира, че

с въвеждането на новата инсталация част от старите мощности на ТЕЦ-София вече няма да работят на пълен капацитет. Така ще бъдат намалени емисиите, които в момента ТЕЦ-а отделя във въздуха. Новата инсталация ще намали фините прахови частици от ТЕЦ-а с 6,2 т. На година или с 9,6%. Емисиите на въглероден оксид намаляват с 87, 2 т. на година или със 7%. Азотните оксиди намаляват с 46, 4 т. на година или с 2%.

Инсталацията ще отделя два вида пеоел - дънна и летяща. Дънната е неопасен отпадък и от нея могат да се произвеждат материали за строителството. Летящата пепел ще се транспортира в специални хранилища, като са предложени 4 различни варианта. "Инсталацията на София е проектирана с комплексна, 4-степенна система за очистване на отработените газове от най- съвременно поколение", обясни кметът.

Инсталацията ще спести 65 млн. кубични метра газ годишно, или от 15 до 18 млн. евро.

Инсталацията на София ще произвежда топлинна енергия за 40 000 домакинства и електроенергия за 30 000 домакинства.

Новото съоръжение, ако то бе въведено днес, би намалило сметките за парно на софиянци с 6%, твърдят от "Топлофикация-София".

Днес ще бъде пуснат специален сайт с информация за бъдещата инсталация.

Ще бъде сформиран комитет за наблюдение по изграждането, който ще включва всички политически сили в Столичния общински съвет.

Мнението на БСП е, че заводът трябва да бъде изграден в с. Яна. "Искаме заводът за преработка за отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в ТЕЦ – София, за да спестим замърсяването в София и напрежението сред гражданите". Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов по време на брифинг в парламента. Паргов заяви, че БСП не подкрепя поредната недомислица, която ГЕРБ прави в отчаян опит да намери решение.

Паргов разкритикува и избраното място за изграждане на инсталацията - ТЕЦ – София. Според него това не е правилното място, заради екологията и напрежението, което се създава на всички 200 хил. души, които живеят в съседните квартали. "Ние взехме вече позиция и тя е тази инсталация да бъде изградена в село Яна до завода за преработка за отпадъци", каза той и поясни, че така ще отпадне напрежението, свързано със замърсяване на околната среда и ще се спестят транспортните разходи, от които изтичат милиони години наред.

„На база на тези транспортни разходи, можем да построим не един, а два завода за отпадъци. По този начин ще спестим още едно замърсяване на София, свързано с фините прахови частици“, каза Паргов. Председателят на БСП – София поясни, ако мястото не бъде сменено, десетки камиони с твърдо гориво ще се преминават от централната част на София до ТЕЦ –София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България