Инсталация ще намалява боклука на шуменското сметище

Споразумение за партньорство за изграждане на компостираща инсталация и такава за сепариране на битови отпадъци подписаха във вторник 8 общини от Шуменско, членове на Регионалното сдружение за управление на отпадъците. Водещ партньор в проекта е Шумен. Управлението ще осъществява екип от представители на всички общини в сдружението и външни експерти.

Проектът е на стойност близо 14 млн.лв. безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020". Двете инсталации ще бъдат изградени на нова площадка близо до регионалното сметище в шуменския кв. "Дивдядово", съобщи кметът Любомир Христов, който е и председател на сдружението.

Според Живка Атанасова, главен есксперт „Екология" в общинската администрация с инсталациите ще се намали количеството на отпадъците и ще се удължи животът на депото.

В компостиращата инсталация могат да бъдат третирани биоразградими отпадъци – хранителни и растителни, хартия, картон и битови. След обработка готовият компост може да бъде използван за обогатяване на земеделски земи, за рекултивация на нарушени терени, за предотвратяване на процесите на ерозия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България