Институтът за модерна политика предлага на парламента законопроект срещу джендър-идеологията в училищата

Днес от името на Института за модерна политика д-р Борислав Цеков изпрати до парламентарните комисии по правни въпроси и по образованието, законопроект за предотвратяването на джендър-идеологията в училищната система, съобщиха от неправителствената организация. ИМП вече започна кампания в социалните мрежи за мобилизиране на граждански натиск към Народното събрание за разглеждане на предлаганите промени.

Целта на законопроекта е да се въведат гаранции за зачитане на правата и отговорностите на родителите за ценностното и идеологическо възпитание на децата в системата на предучилищното и училищното образование.

Конкретно, предлага се:

Изрично включване на свободата на родителите да осигуряват ценностното възпитание на децата и учениците в съответствие със своите убеждения, като един от основните принципи на образованието в Република България, в съответствие с международните актове по правата на човека.

Въвеждане на принципа на информираното съгласие, който гарантира на родителите, че могат да осъществяват ефективен контрол върху идеологическите и ценностни аспекти на образованието когато: а/ НПО са допускани училища и детски градини да осъществяват проекти и да разпространяват информационни материали; б/ се предлага включване на деца и ученици в дейности, анкети и конкурси, които не се основават на научния възглед, че полът е обективна биологична даденост, а на идеологията, че полът е личен субективен избор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование