Институтът за пътна безопасност пита: Колко сигнала са подадени за опасни пешеходните пътеки?

Знае ли някой коя е институцията, която контролира дали пешеходните пътеки са безопасни? Колко сигнала има подадени, че са неизправни и на колко от тях е реагирано? Тези въпроси поставиха от Инстиута за пътна безопасност в своя позиция по повод проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров .

Както писа „Труд”, след продължила 3 месеца проверка стана ясно, че две трети от пешеходните пътеки в страната са опасни и не отговарят на нормативните изисквания.

От Института дават висока оценка на инициативата на главния прокурор. В същото време оценяват две идеи на МВР за справяне с проблема като прибързани и неефективни. Едното е за премахване на опасните пешеходни пътеки, а другото – за увеличаване на глобите за пешеходците.

Според института е напълно излишен надписа, който се слага от миналата година, на пешеходните пътеки: „Погледни наляво“. Според тях увеличаващите се инциденти през 2017 г. показват, че той не оказва никакво влияние за намаляване на катастрофите.

Експертите напомнят, че тяхната идея е да се създаде държавен орган – Агенция за пътна безопасност, чиято задача е да поставя, следи и решава проблеми като този с изграждането и вида на пешеходните пътеки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България