Институциите в Шуменско готови за зимата

Готовност за работа при тежка зимна обстановка в област Шумен декларираха отговроните институции на заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия, свикано от губернатора проф. Стефан Желев.

От Областно пътно управление съобщиха, че за зимно поддържане и почистване на републиканската пътна мрежа и на шуменския участък от автомагистрала „Хемус“ са сключени договори с консорциум „Пътно поддържане Шумен“ и фирма „Автомагистрали Черно море“ АД. Двете дружества разполагат с 15 пункта, от които 4 са за обслужване на магистралата. По пунктовете вече е разположена голяма част от техниката, сол и други инертни материали. Осигурено е непрекъснато дежурство.

От „Енерго Про“ разполагат с 38 екипа на денонощно домашно дежурство и с 39 оборудвани автомобила. Военното формирование 54 060 също е в готовност, разполага с модул за зимни условия, техниката е изправна и при разпореждане на МО може да се използва за оказване на помощ.

По доклад на Регионалната здравна инспекция има разчети за настаняване на болни на хемодиализа, родилки и други тежко болни пациенти при усложняване на обстановката, осигурени са медикаменти и консумативи. От образователния инспекторат гарантираха, че няма проблеми с отоплението на училищата и с транспорта на пътуващите ученици.

По информация на кметовете на 10-те общини, сключени са договори с почистващи фирми, осигурени са места за настаняване на бедстващи и нуждаещи се хора. Преди зимата са проверени 157 язовира и две хвостохранилища. Сериозни проблеми поа язовирните стени и съоръженията не са констатирани, издадени са предписания за отстраняване основно на храсти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони