Инфлацията достигна над 5-годишен рекорд

Нощувките в хотел поскъпнаха с 26,2%, а застраховките - с 21,3%

Безработицата се понижи до 5,5%

Годишната инфлация до края на юли нарасна до 3,5%, обявиха от НСИ. Това е най-високата инфлация за последните 5 години и 5 месеца, или точно от 65 месеца насам. Основната причина за това е повишаването на цените на храните, горивата и цигарите. В рамките на година най-много са поскъпнали нощувките в хотели - с 26,2%, и застраховките, свързани с транспорта - с 21,3%, което се дължи на вдигането на цените на “Гражданска отговорност”. Те обаче имат по-малък дял в разходите на домакинствата от храната, бензина и цигарите.

От храните най-много за година са поскъпнали зеленчуците (с 6,8%) и млякото, млечните продукти и яйцата (с 6,2%). Цигарите са поскъпнали с 5,3%, а горивата за колите - с 16,5%, сочат данните на НСИ. При храните са паднали цените само на захарта, шоколада и захарните изделия (със 7,2%), на кафето, чая и какаото (с 3,3%) и на бирата (с 2,7%). По-евтини спрямо юли миналата година са били още дрехите (-0,7%) и обувките (-3%).

Само за юли инфлацията е 0,7%. Но натрупаната инфлация за година е много по-голяма от лихвите по депозитите на гражданите и бизнеса в банките, които са съответно 0,28% и 0,16%. Така реално инфлацията топи спестяванията на хората и бизнеса.

Междувременно безработицата продължава да намалява и достигна нов рекорд от 5,5%. Това е най-ниското ниво от края на 2008 г., преди световната финансова криза да достигне България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари