Инфлация през юли за пръв път от осем месеца насам

Инфлация през юли отчете за пръв път от осем месеца насам Националният статистически институт. За последно поскъпване е имало през октомври 2015 г. – с 0,2 на сто.

За юли инфлацията е 1% спрямо предходния месец, но на годишна база цените остават по-ниски - с 0,2%. Дефлацията се запазва и от началото на годината като е също 0,2 на сто, показва статистиката.

Инфлацията през юли се дължи най-вече на поскъпването при стоките и услугите в сектора на развлечението и културата - с 6,3 на сто, следвани от поскъпване на транспорта с 1,8 на сто, на храните и безалкохолните напитки - с 1,7%. В разгара на отпуските цените в ресторантите и хотелите са се повишили с 1,2 на сто, като  пакетните услуги за почивка и туристически пътувания са с 15,4% по-скъпи, докато ръстът при услугите по краткосрочно настаняване е 11% спрямо юни.

Билетите за международните полети например са нагоре със 17,6% спрямо юни.

Горивата също продължават да поскъпват. Най-голямо е увеличението при бензин А95Н и А98Н съответно, 2,1% и 1,6%, дизеловото гориво - с 1,8%, газ пропан-бутан – с 3,1%.

През юли са поевтинели парното и топлата вода, с 5,5% и 3,%, а токът е поскъпнал  минимално - с 0,1%.

При храните най-голям е ръстът при пресните зеленчуци, въпреки че те са в сезона си - с 14,9%, при свинското - с 2,2 на сто и при ябълките - с 5 на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика