Информационна кампания за Международния ден на акушерката се проведе в Пловдив

Информационни материали и ценни съвети за бременността, менопаузата, профилактиката на рака на маточната шийка и млечната жлеза даваха днес в Пловдив акушерки от Клиниката по акушерство и гинекология на Университетска болница "Свети Георги", студенти от специалността "Акушерка" в Медицински университет и техни преподаватели.

Акцията се проведе по повод Международния ден на акушерката - 5 май. Акушерките от АГ клиниката на УМБАЛ "Свети Георги", преподаватели и студенти от МУ-Пловдив раздаваха днес брошури и флаери на кампанията и съветнаха жени на всякаква възраст. Професионалният празник е учреден през 1991 г. по настояване на Международната конфедерация на акушерките (МКА).

През тази година мотото на Международната конфедерация на акушерките е "Акушерка - Майка - Семейство - Партньорство за живот". Идеята е да се насочи общественото внимание към значимостта на акушерската професия в национален и световен мащаб и да се окаже признателност на уникалната професионална помощ, която те оказват на майката, новороденото и като цяло на репродуктивното здраве на жената. Акушерките  са  квалифицирани медицински специалисти с висше образование, които се грижат за бременните, родилките и бебетата. Те са от изключително значение за намаляване на майчината и неонаталната смъртност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони