Инцидентът в Хитрино не е причинен от заключващата стрелка на релсите

„Според мен инцидеентът в село Хитрино няма как да е възникнал от заключващата стрелка на релсите, но предполагам, че това ще се види – заключващият механизъм ще трябва да се провери”, заяви пред БТВ Петър Бунев, председател на синдиката на железничарите към КНСБ.

Той обясни реда, по който това се случва: Стрелката се обръща от стрелочника, тя трябва да се заключи. Има ключ, който се завърта. Взима се ключа, влиза се в поста, слага се на таблото, завърта се и оттам ръководителят на движението може да светне входния сигнал за влака.

„Машинистите са се подписали, че имаме редовен сигнал за преминаване през гарата”, заяви Бунев. Според него пробитата цистерна също трябва да премине щателни проверки, защото от цялата композиция само тя се е спукала.

Взривът е настъпил след 3-4 минути – то се вижда на видеото, че имаме достатъчно искри, имаме изключена контактна мрежа с волтова дъга и по време на дерайлирането не е имало изтичане на газ. Чак след обръщането на вагоните вече е имало газ”, пояснява Бунев.

По думите му е възможно главният машинист да се е заблудил, че влакът няма да мине в отклонение на гарата, а ще мине по правия коловоз, което може да обясни високата скорост.

На видеоклипа от инцидента в Хитрино се вижда, че от високата скорост вагоните „подскачат” на релсите. „Високата скорост води до деформация на пътя, а вагоните подскачат, защото първите три цистерни са празни и са по-леки. Следващите са пълните, именно те направиха и белята”, смята Бунев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България