Ипотеките у нас двойно по-скъпи от еврозоната

В еврозоната новите бизнес кредити през февруари са със средна лихва от 1,52%. У нас лихвите по големите фирмени заеми за над 1 млн. евро са средно 2,3-2,4%, а по по-малките са още по-високи.

Потребителските заеми поевтиняват

Лихвите по депозитите на граждани в развитите страни са по-високи

Ипотечните заеми в България са над два пъти по-скъпи отколкото в страните от еврозоната, но наред с това лихвите по депозитите на гражданите у нас са по-ниски отколкото в най-развитите страни от Европа. Това показват данни на БНБ и на Европейската централна банка (ЕЦБ).

У нас годишният процент на разходите (който освен лихвите включва и всички такси и комисионни на банките) по левовите жилищните кредити е 3,25%, а по тези в евро - 3,88%, показват данните на БНБ за февруари. Това означава, че средните разходи по новите ипотечни заеми са 3,5-3,6%. В същото време в страните от еврозоната разходите на домакинствата по новите жилищни заеми са средно 1,41%, или с около 60% по-ниски.

Същевременно лихвите, които плащат банките в еврозоната за привличане на средства от домакинствата са по-високи от лихвите по депозитите на граждани у нас. Лихвите по новите депозити на домакинствата със срок до една година в еврозоната са средно 0,33% като нарастват спрямо януарското ниво от 0,26%. А у нас лихвите по новите левови влогове на граждани са 0,11%, а по тези в евро - 0,10%. Парите на домакинствата са основният източник на средства в банките у нас, които трезорите отпускат като кредити на граждани и фирми.

По принцип по-високите лихви по ипотеките в България се обясняват от експертите с по-големия риск за банките при отпускането им. Но през февруари, преди пандемията по света, доходите в страната нарастваха с над 10% годишно, безработицата беше рекордно ниска, а ръстът на икономиката изпреварваше този в редица страни от ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси