Ипотечните кредити са рекордно евтини

Лихвите по депозити на граждани нарастват

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР e 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребителските заеми за граждани в евро като ГПР е 4,38%, при 4,50% за октомври. При потребителските заеми в левове обаче има леко поскъпване като ГПР нараства от 10,65% през октомври на 10,78% през ноември.

Заемите за бизнеса в размер под 1 млн. евро също поевтиняват като средната лихва по тези, договорени в левове, през ноември е 3,76%, а по тези в евро - 2,62%. Лихвите по левовите бизнес заеми в размер над 1 млн. евро за първи път се понижават под 3% и през ноември са средно 2,97%. При големите корпоративни заеми в евро обаче лихвите нарастват до 2,96%.

Лихвите по новите депозитите на домакинствата също леко се покачват. За тези в евро нарастват до 0,29%, а за левовите - до 0,19%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика