Иракските власти предадоха на руските четири жени и 27 деца, свързани с "Ислямска държава"

Снимка: Архив

Иракските власти предадоха на руските четири жени и 27 деца, заподозрени във връзки с джихадистката групировка "Ислямска държава", съобщи иракският телевизионен канал "Ас Сумария", цитиран от Ройтерс.

Иракските власти съдят стотици чужденки, задържани заедно с още стотици техни деца от август, след падането на бастионите на "Ислямска държава".

"Ирак предаде на Русия 27 деца и четири жени, които са били подведени да се присъединят към Даеш", заяви пред репортери говорител на външното министерство, цитиран от "Ас Сумария".

Жените и децата са били разследвани от властите, които са заключили, че те не са участвали в "терористични действия срещу цивилни или иракските сили за сигурност", каза той. Говорителят добави, че "те ще бъдат съдени в Русия за незаконно влизане в Ирак".

От 2014 г. нататък хиляди чужденци отидоха да воюват за "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. От чужбина дойдоха - или бяха доведени - и много жени, за да се присъединят към джихадистите.

През август над 1300 жени и деца се предадоха на кюрдските сили, след като правителствените войски изгониха джихадистката групировка от северния иракски град Тал Афар. Броят им нарасна до около 1700, след като в хода на операциите срещу ислямистите според хуманитарни служители са се предали или са били заловени още чуждестранни граждани.

През декември иракските власти обявиха победа над "Ислямска държава" и започнаха процеси срещу чуждестранните бойци и техните семейства, за които се приема, че са били в заговор с джихадистите. Според иракския закон за борба с тероризма подпомагането и членството в "Ислямска държава" се наказва с доживотен затвор или смърт.

От януари Багдадският наказателен съд е осъдил две жени на смърт за членство в групировката: германка и туркиня. В неделя същият съд осъди на доживотен затвор девет туркини и една азербайджанка. Всички присъди подлежат на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят