Иракски спецчасти превзеха телевизионната станция в Мосул

Снимка: Архив

Битката за иракския град Мосул навлезе в решителната си фаза. За първи път иракски спецчасти влязоха в източните покрайнини на града, контролиран от Ислямска държава. Според кореспондент на Би Би Си, който се движи с военните, джихадистите оказват ожесточена съпротива.

„Ние приключихме прочистването на Годжали и поехме контрола над сградата на телевизионния център на Мосул“, каза генерал-лейтенант Абделуахаб ал Саади пред АФП.

От запад и от юг настъпват подразделения на иракската армия. Посрещат ги картечен огън и гранатомети.

Според иракския пермиер Хайдар ал Абади, в Мосул има между 3000 и 5000 бойци на групировката. В телевизионно изявление Ал Абади каза, че те имат две възможности - да се предадат или да загинат.

Според Върховния комисариат на ООН правата на човека, през изминалата седмица джихадистите са ликвидирали най-малко малко 40 бивши членове на иракските сили за сигурност. Джихадистите са се опитали да докарат в Мосул около 25 хиляди цивилни от съседни селища, вероятно за да ги използват като жив щит.

Около 50 хил. души, сред които иракски военнослужещи, кюрдски пешмерги, членове на сунитски арабски племена и шиитски бойци, участват е операцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят