Иранският външен министър: Разговорите ни с европейските страни за спасяване на ядреното споразумение са на прав път

Разговорите на Иран с европейските страни за спасяване на ядреното споразумение въпреки оттеглянето на САЩ от него са на прав път, каза иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф след срещата си днес в Брюксел с върховния представител на Европейския съюз по външните работи и сигурността Федерика Могерини, предаде Ройтерс. Той окачестви срещата като добра и конструктивна, предаде БТВ.

"Движим се напред в правилната посока. Каквото и да бъде решено, то трябва да запази и гарантира правата на Иран. Нашите разговори с европейската тройка (Германия, Франция и Великобритания, б.р.) ще продължат през следващите две седмици", каза Зариф пред репортери в Брюксел.

По-късно днес двамата ще се срещнат в белгийската столица с външните министри на трите страни, за да обсъдят създалото се положение около споразумението за иранската ядрена програма.

Иранският президент Хасан Рохани, цитиран от агенция ИРНА, поиска от ЕС да се противопостави на "незаконните и алогични" действия на САЩ и добави, че след оттеглянето на Вашингтон от споразумението, Техеран може да остане в него само ако това му носи полза.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток