Иранският президент: Турция и Иран са „котви на стабилността“ в Близкия изток

Турция и Иран са „котви на стабилността“ в Близкия изток, заяви иранският президент Хасан Роухани по време на срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Роухани подчерта, че двете страни имат да обсъдят важни въпроси като например как да повишат търговския обмен до 30 милиарда годишно.

„Развитието на банковите отношения, правенето на търговия с националните ни валути и 24-часовата седемдневна операция на три гранични пункта между Иран и Турция, бяха сред решенията направени днес”, заяви иранският президент.

По думите му с турския си колега са обсъдили кюрдския сепаратизъм, етническите и религиозните противоречия в Близкия изток, които според него са продукт на „действията на чужденци“.

„Народът на Иракски Кюрдистан е наш добър съсед и скъп брат и не искаме да се налага натиск над него, но грешните решения на някои лидери в региона, трябва да бъдат компенсирани. В това отношение Иран, Турция и Ирак нямат друг избор, освен да взимат решения за преследването на стратегическите си цели в региона“, каза Роухани.

Той добави, че Иран и Турция трябва да се борят срещу „всяка терористична група, независимо дали се казва ИДИЛ, Ал Нусра или ПКК.

Турският президент от своя страна подчерта, че двамата са решили да „издигнат отношенията на ниво на сътрудничество между централните банки на двете страни“.

Той добави, че Турция има интерес да инвестира в енергетиката и туризма в Иран.

„Не признаваме нелегалния референдум, който бе проведен от Иракски Кюрдистан. Нито една страна не подкрепи този ход на кюрдския регион, никъде в света, освен в Израел“, подчерта Ердоган.

Той не пропусна да припомни тезата си, че израелската разузнавателна организация „Мосад“, е отговорна за референдума на Иракски Кюрдистан.

Говорителят на Ердоган Ибрахим Калин заяви, че посещението е „плодотворно и успешно“, добавяйки, че разговорите са се фокусирали върху антитероризма, както и съвместните усилия на Иран, Турция и Русия за прекратяването на войната в Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят