Иранският флот е засилил активността си в Персийския залив

Военноморските сили на Иран са засилили активността си в Персийския залив, в близост до ключови точки за танкерите, пише американският вестник USA Today, като се позовава на информация от представители на Пентагона.

Неотдавна Иран заплаши да блокира движението през Ормузкия проток, ключов за танкерите, транспортиращи петрол.

„Наясно сме с увеличаването на броя на иранските военноморски операции в Арабския залив, Ормузкия проток и в Оманския залив", заяви капитан Бил Ърбън, който е и говорител на Централното командване на ВМС на САЩ.

„Следим ги отблизо и ще продължим да работим с нашите партньори, за да гарантираме свобода на корабоплаването и свободния търговски поток по международните водни пътища", увери той.

Миналата седмица министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди Иран, че блокирането на Ормузкия проток ще се счита за атака срещу международното корабоплаване.

„Иран заплаши да затвори Ормузкия проток. Те направиха това преди много години и видяха реакцията на международната общност - десетки нации изпратиха военноморските си сили за военни маневри, за да изчистят проливите. Ясно е, че това би било атака срещу международното корабоплаване и - очевидно ще има международен отговор, за да се възобновят коридорите, защото световната икономика зависи от тази енергия, от тези енергийни доставки", заяви Матис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток