Ирански компании с интерес към млекопреработването в България

Поне 15 компании от Иран проучват възможностите за партньорство и инвестиции в млекопреработващия сектор в България, съобщиха от Министерството на икономиката.

Броят на млекопреработвателните предприятия в България е 313, като заетите в тях са близо 8300 човека, каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването на българо-ирански бизнес форум в София.

"Производството на мляко има стратегическо значение за България и страната ни разполага с много сериозни традиции в сектора“, подчерта зам.-министър Манолев, цитиран от Канал 3. По думите му се полагат последователни усилия за инвестиции във високото качество на генетичния материал, модернизиране на земеделските стопанства, пунктовете за събиране на млякото и инсталации за преработка на млечни продукти, както и насърчаването на търговията, особено на износа.

Той изрази надежда повече ирански компании да се възползват от предимствата на България като дестинация за бизнес и инвестиции, и в други сектори от взаимен интерес."За първата половина на 2017 годината ръстът в търговията между България и Иран е над 80%“, отчете Александър Манолев.

Българският износ е на стойност 38.7 млн. щ.д., отчитайки ръст от 38.5% на годишна база. Той се състои основно от химични торове, пътнически автомобили и крикове.

От своя страна вносът от Иран регистрира увеличение от 165%, достигайки 40.1 млн. щ.д. за първите шест месеца на 2017 г., в резултат най-вече на внесените в България нефтени масла. Други ирански стоки, реализирани на българския пазар в този период са полимери, флоатно стъкло, фурми, грозде и др., стана ясно по време на събитието.Бизнес форумът се организира от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, като в откриването се включиха и представители на Посолството на Ислямска република Иран в България, на иранската организация за малки и средни предприятия, и др.

Всички официални лица от българска страна поднесоха съболезнования и съпричастност към иранския народ за причинените човешки жертви и разрушения след силното земетресение през изминалата нощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес