Иран задържа петролен танкер в Персийския залив

Снимка: Архив

В неделя Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР, елитна част на ВС на Иран) задържа край южната част на остров Ларк в Персийския залив чуждестранен кораб с един милион литра контрабандно гориво, предава РИА Новости, като се позовава на агенция Fars.

В същото време телерадиокорпорацията IRIB предаде данни от КСИР, че на борда са се намирали 12 чужденци.

През последните няколко месеца ситуацията в Персийския залив и прилежащите райони значително се влоши.

В средата на яни в съседния Омански залив бяха задържани два танкера. Според някои данни, на техния борд са взривени магнитни мини, заради което е започнал пожар. Няма официално потвърждение на информацията. Иран отрича всякакво участие в инцидента.

След това се случи друг инцидент - иранските военни съобщиха за свален американски дрон, след като той наруши иранското въздушно пространство. В същото време Централното командване на американските въоръжени сили обяви, че безпилотният самолет е бил свален над Ормузския проток в международното въздушно пространство.

По-късно, в средата на юли, се появиха съобщения за опит на иранските военни да задържат британски кораб в пролива Ормуз на фона на задържането в ирански танкер в Гибралтар. Техеран отхвърля тези твърдения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят