Иран заяви, че танкерът „Грейс 1“ ще отплава от Гибралтар в неделя вечерта

Иранският танкер "Грейс 1: ще напусне Гибралтар в неделя вечерта. Това съобщи в неделя на страницата си в социалната мрежа „Туитър“ посланикът на Иран в Обединеното кралство Хамид Баидинеджад, цитиран от TACC.

"Корабът се очаква да излезе в открито море тази вечер", написа дипломатът. Според него от четвъртък, когато властите на Гибралтар обявиха освобождаването на кораба, е била проведена активна работа, насочена към изпълнение на всички необходими пристанищни процедури и набиране на нов екипаж за кораба.

Джалил Ислами, заместник-ръководител на Организацията на пристанищата и корабоплаването на Иран, каза по-рано, че името на танкера ще бъде променено от „Грейс 1“ на „Адриан Даря“.

Смяна на екипажа, включително на капитана се наложи след като САЩ заявиха, че корабът е служил за целите на Иранския революционен гвардейски корпус, който според САЩ е признат за терористична организация и на всички, които се намират на борда му може да бъдат отнети американските им визи, или да бъде отказано да им бъдат издадени нови и членовете на стария екипаж, заедно с капитана заявиха, че напускат плавателния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия