Иран и Русия са под ударите на САЩ

Докато зрителите гледат шоуто за импийчмънт, ситуацията се нагрява не само в Близкия изток

Американците, както и голяма част от останалия свят, наблюдават или по друг начин следят процеса на импийчмънт във Вашингтон и не обръщат много внимание на събитията в Близкия изток, които вероятно могат да подготвят началото на нова война.

Никой не трябва да се изненадва от това, че Вашингтон няма реална политика да завърши това, което прави и да напусне. Затова той позволява на така наречените си съюзници в региона да го ръководят. Така, почти напълно се отмени решението, взето в началото на октомври от президента Тръмп за деескалация в региона и изтегляне на войските на САЩ от Северна Сирия. Веднага след като бяха окупирани сирийските нефтени находища, бе заявено, че американските войници ще стрелят на месо по руските и сирийските войници, ако се опитат да завземат това парче суверенна сирийска територия, а сега разбираме, че американските войски отново заедно с кюрдските милиции ще атакуват онова, което бе обявено за останки на ИД.

Защитниците на Доналд Тръмп продължават да твърдят, че той не иска война и сериозно се отнася към „безсмислените“ конфликти. Но трудно може да се стигне до това заключение въз основа на това, което всъщност правят президентът и неговият персонал от патологични злодеи. Всъщност с основание може да се твърди, че администрацията планира война на няколко фронта.

Русия отдавна е мишена на неоконсервативната външна политика на Тръмп и това включва отказа за подновяване на няколко договора, които ограничават разпространението на някои видове оръжия. В допълнение, смъртоносната военна помощ за „доблестната малка Украйна“, която напоследък е в новините, е всъщност опасна грешка на Вашингтон, тъй като Русия вижда границата си с тази страна като жизненоважен въпрос, докато защитата на Киев изобщо не е въпрос от гледна точка на националната сигурност на САЩ.

Водят се преговори с новия съюзник на НАТО за създаването на Черноморски Координационен център във Варна. САЩ разглеждат десетгодишна пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната с България и се ангажират да осигурят на София по-голям достъп до своите съвременни военни технологии. Съвременните технологии ще включват разузнавателни средства, специално насочени срещу Русия.

Второто фундаментално ниво на глупост при доставката на такива средства в България, е че турците, често влизат в конфликт с Вашингтон, контролират входа към Черно море през Босфора. Ако отношенията наистина се влошат и ако исканията за изхвърлянето на Турция от НАТО някога дадат плод, тогава Анкара ще бъде в състояние силно да попречи на преминаването на военните кораби на НАТО в Черно море.

Близкият изток и Персийският залив, където се случиха поредица от сравнително незначителни събития, но заедно представляват сериозна заплаха, че войната може да избухне преднамерено или случайно.

Силите в региона на Персийския залив изглежда така: Израел, Саудитска Арабия и повечето страни от Персийския залив се стремят да атакуват Иран, който от своя страна е изградил връзки с Ирак, Сирия и Ливан като приятели и съюзници. Онези, които търсят война с Иран, биха искали да видят, че САЩ ще свършат най-тежката работа, тъй като само те могат да използват своите стратегически бомбардировачи за унищожаване на военни цели дълбоко под земята или по друг начин силно защитени. Администрацията на Тръмп засега е на крачка от войната с иранците, въпреки че прави всичко възможно, за да ги накаже, включително и чрез своето недалновидно оттегляне от договора, ограничаващ програмата на ядреното развитие на Техеран. Белият дом въведе много санкции, които очевидно причиняват вреда на обикновените хора и значителни затруднения на страната. Идеята на САЩ е чрез глад на иранския народ да го накара да въстане срещу собственото си правителство. Съобщава се обаче, че бунтовете са подхранвани от саудитски провокатори, както и от пропагандата в медиите и социалните мрежи, които също са подкрепени и организирани от Рияд.

Освен това в региона бяха проведени редица ключови срещи, които показват, че предстои нещо важно. САЩ и Франция се съгласиха да предприемат стъпки за подобряване на сигурността чрез укрепване на отбранителните системи на държавите от Персийския залив. Този ход е отговор на разрушителната атака с дронове на саудитската рафинерия за петрол през септември, за което бяха обвинени иранците, но без да са показани доказателства. В миналото подобряването на сигурността в региона на Персийския залив често е било прелюдия към атаките на западните държави.

 

Няма да има победител

Генерал Кенет А. Макензи, който оглавява централното командване на САЩ, отговарящо за Близкия изток, предупреди миналата седмица, че дори с 14 000 допълнителни войници, които Тръмп изпрати в региона по-рано тази година, САЩ нямат достатъчно сили, които да възпират иранска атака към Саудитска Арабия или до някоя от държавите в Персийския залив. По този начин може да се окаже изключително наивна гледната точка, че една сериозна война е твърде опасна, за да се разглежда в затворените пространства на Близкия изток, тъй като представители на редица държави мислят само за това как да се бият помежду си и да победят. Но само една грешна стъпка или дори провокация „под чужд флаг“, е достатъчна целият регион да бъде обхванат в пламъци. Може да е конфликт, при който мнозина ще загинат, но никой няма да е истински победител.

*Авторът е бивш офицер от военното разузнаване и служител на ЦРУ, експерт по борбата с тероризма, работил е около 20 години в Турция, Италия, Германия и Испания. От 1989 до 1992 г. е ръководител на резидентурата на ЦРУ в Барселона. Той е един от първите американци, които влязоха в Афганистан през 2001 г.

Превод за „Труд“ - Павел Павлов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи