Иран може да излезе от ядреното споразумение в близките седмици

Снимка: Архив

Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Аракчи заяви, че в близките седмици Техеран може да излезе от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма, съобщи местната информационна агенция Tasnim, предава РИА Новости.

„Търпението на Иран свършва и е много вероятно той да излезе от СВПД през близките седмици“, заяви Аракчи.

„Не мога да кажа, че перспективата за продължаване на преговорите с Европа е ясни и може да ни доведе до постигане на общо решение за съхраняване на СВПД. Ние все още чакаме и се надяваме, че предложението на Европа ще бъде приемливо за Иран, за да не излезе той от сделката“, добави иранският дипломат.

Според думите на Аракчи, Европа трябва да работи над това да убеди персите в своята решимост да се запази ядрената сделка.

РИА припомня, че на 8 май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон излиза от споразумението по ядрената програма на Иран, подписано от „шесторката“ международни посредници (Русия, САЩ, Великобритания, Китай, Франция и Германия) през 2015 година. Амерканският държавен глава съобщи, че възстановява всички санкции срещу Техеран, включително вторичните, т.е. тези, по отношение на други страни, правещи бизнес с Иран.

Останалите членове на „шесторката“ международни посредници се обявиха против действията на САЩ. Европейските партньори на Вашингтон заявиха, че имат намерение да продължат да спазват СВПД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят