Иран най-вероятно ще купи танкове и самолети от Русия и Китай догодина

Иран вероятно ще купи нови модерни изтребители и танкове следващата година, когато е планирано да бъде вдигнато оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на ООН, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на пожелал анонимност източник от американското разузнаване.

Разузнавателното управление на американското министерство на отбраната публикува нова оценка на военните способности на Иран, според която Техеран се опитва да се превърне в доминираща сила в Близкия Изток. В доклада се предупреждава, че Ислямската република отбелязва бърз напредък в разработването на атакуващи дронове и ракетни системи.

Пред репортери източникът от разузнаването е казал, че Иран най-вероятно ще купи танкове и самолети от Русия и Китай. САЩ имат строги икономически санкции срещу Техеран и те най-вероятно ще се запазят и след вдигането на ембаргото на ООН. В момента Иран разполага със съветски танкове от 70-те години на 20-и век и известен брой по-стари изтребители, се казва в доклада.

По силата на ядрената сделка от 2015 г. оръжейното ембарго на ООН срещу Иран трябва да бъде вдигнато през октомври 2020 г. Правителството на американския президент Доналд Тръмп се оттегли от сделката миналата година и наложи нови санкции срещу Иран. Другите пет страни по сделката - Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия - продължават да я подкрепят.

"Въпреки че все още изостава технологично от повечето си конкуренти, иранската армия е напреднала значително през последните няколко десетилетия", се казва в доклада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия