Иран на протест срещу високите цени на горивата

Бензин А95 и дизел поевтиняха с 5 стотинки

Протести избухнаха в няколко големи града в Иран заради намаляване на държавните субсидии за бензина и повишаване на цената му с 50 процента, предаде Асошиейтед прес.

Държавната осведомителна агенция ИРНА съобщи, че в град Машхад собственици на автомобили са блокирали пътища, като са изоставили колите си на пътя, за да протестират. В друг град - Сирджан, на около 800 км от Техеран, се е стигнало до насилие.

Съобщава се за „протестиращи, които са се опитали да подпалят нефтохранилище, но били спрени от полицията“. На видеозаписи се вижда как голяма тълпа скандира срещу президента Хасан Рохани с призив да остави страната на мира.

Иранските власти обявиха вчера орязването на субсидиите за бензина. Те посочват, че спестените средства ще се използват за подпомагане на семейства с ниски доходи. За ден цените на литър бензин скочиха с 50 процента до минимум 15 хиляди риала за литър, което се равнява на 13 щатски цента, предаде БНР.

Иранските власти са въвели ограничение от 60 литра на месец за всеки личен автомобил, като до тази граница цената е около 13 цента за литър, а над това количество - скача на 26 цента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия