Иран плаши САЩ с остри мерки (ИНФОГРАФИКА)

Американски бази ставали мишени

Иран заяви, че САЩ ще се присъединят към лагера на терористите, ако Вашингтон обяви елитния военен корпус “Стражи на Ислямската революция” за терористична организация, предаде Ройтерс.

Тази седмица US президентът Доналд Тръмп планира да обяви нова стратегия за ограничаване на иранското регионално влияние. До 15 октомври той трябва да посочи дали Техеран спазва условията по сделката от 2015 г. за ядрената му програма. Ако Тръмп не сертифицира споразумението, което трябва да се прави всеки 90 дни, Конгресът има 60 дни за нови санкции, включително обявяването на “Стражите” за терористична организация.

IRAN: Missile threat to U.S. bases

“Светът трябва да е благодарен на корпуса за борбата му с терористите, особено срещу “Ислямска държава”, каза говорителят на иранското правителство Мохамад Бакер Нобахт.

На свой ред топ съветник на върховния лидер на Иран предупреди, че “всички опции са на масата”, ако корпусът от 120 000 бойци влезе в черния списък на САЩ с терористи. “Американците подкрепят “Ислямска държава” и заради това са гневни на “Стражите”. Каквото и да направят, ние ще предприемем реципрочни мерки”, заяви Али Акбар Велаяти.

През уикенда командващият корпуса Мохамед Али Джафари отправи заплаха към US базите в региона. “Ако Америка одобри нов закон за санкции, военните й бази трябва да се изтеглят извън обсега на ракетите ни от 2000 км”, каза иранският генерал.

В понеделник шефът на Пентагона Джеймс Матис се изказа критично за Иран, без да го назове. “Една страна спонсор на тероризма в Близкия изток не може да се крие зад статута си на държава, докато на практика е дестабилизиращ революционен режим”, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия