Иран поиска от Запада разрешение да изнася 700 000 барела петрол на ден

Мохамад Джавад Зариф

Иран поиска разрешение за износ на най-малко 700 хиляди барела петрол на ден като жест на добра воля от страна на Запада. Новината беше съобщена от дипломатически източници от азиатската страна пред Ройтерс.

Днес иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф пристигна на форуна Г-7 и проведе разговор с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан.

"Като жест на добра воля и стъпка към създаването на условия за преговори, ние отговорихме на предложението на Франция", цитира агенцията един източник. "Искаме да изнасяме 700 хиляди барела петрол на ден и да получаваме плащане в брой, и това е само началото." "Този износ на петрол трябва да достигне 1,5 милиона барела на ден", добави източникът.

Според него, в случай на успешно насърчаване на преговорите с европейски представители, Иран ще поиска допълнително да увеличи износа на петрол. Освен това Техеран възнамерява да се върне към първоначалното изпълнение на условията на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма при съгласието на Запада да се спре обсъждането на въпроса за безусловното право на републиката да обогатява уран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят