Иран постави на ЕС седем условия, за да остане в ядреното споразумение

Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей представи седем условия за европейските сили, ако искат страната му да остане в ядреното споразумение, след излизането на САЩ от него, пише Tehran Times.

Хаменей представи условията по време на среща с ръководителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, с министрите, военните командири.

Това е списъкът с условията:

1. Предвид нечестността на трите европейски държави Германия, Великобритания и Франция в началото на века по ядрения въпрос, европейците трябва да докажат, че няма да повторят своята нечестност.

2. Трите европейски сили не са се оплакали от постоянните нарушения на САЩ на духа на ядреното споразумение и това трябва да се промени.

3. Излизането на САЩ от споразумението е нарушение на резолюция №2231 на Съвета за сигурност на ООН. Европейците трябва да предприемат действия срещу САЩ пред Съвета за сигурност.

4. Трите европейски държави трябва да обещаят, че няма да споменават ракетната програма на Иран и присъствието му в региона.

5. Европейците трябва да блокират американските санкции срещу Иран. Всички трябва да знаят, че Ислямската република няма да изостави своите възможности за отбрана.

6. Ако САЩ попречат на продажбите на ирански петрол, европейците трябва да гарантират покупката му.

7. Европейските банки трябва да гарантират транзакциите с Иран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток