Иран, Русия и Турция обсъдиха поетапно стабилизиране на Идлиб

Снимка: Архив

Лидерите на Иран, Русия и Турция обсъдиха „поетапна стабилизация“ в сирийската провинция Идлиб с възможно сключване на примирие с някои бунтовнически групи, заяви руският президент Владимир Путин след разговорите днес в Техеран, предаде АФП.

„Обсъдихме конкретни мерки във връзка с поетапна стабилизация в зоната за деескалация Идлиб, която предвижда възможност за мир с тези, които са готови за диалог, каза той след срещата с Реджеп Ердоган и Хасан Рохани за съдбата на последния бунтовнически бастион в Сирия.

Путин каза, че Русия се надява, че нейният „призив за мир в зона Идлиб ще бъде чут добре“. „Ние ще се стремим към примирие между всички враждуващи страни, което не се отнася за терористичните организации“, добави той.

„Надяваме се, че представителите терористичните организации има достатъчно здрав разум, за да прекратят съпротивата и да сложат оръжие“, посочи Путин.

„Наш общ и безусловен приоритет е окончателното ликвидиране на тероризма в Сирия. Основната ни цел в настоящия момент е да прогоним бойците от провинция Идлиб, където присъствието им продължава да е директна заплаха за сигурността на сирийските граждани и на жителите на целия регион“, посочи той.

Путин обвини терористите, че използват цивилното население за жив щит, и освен това увери, че разполага с "неопровержими доказателства", че се готвят "опити за инсценировка за използване на химическо оръжие от сирийските власти".

В съвместното изявление от срещата се посочва, че трите страни ще работят за елиминирането на терористичните организации „Ислямска държава“ и Фронта „Ан Нусра“ от територията на Сирия, информира БНР. Те постигнали и съгласие да „работят съвместно за разрешаване ситуацията в Идлиб съгласно духа на сътрудничество, типичен за процеса от Астана“, ще противостоят заедно на „сепаратистките планове“ за Сирия и ще работят за политическо решение на сирийската криза.

Трите страни са гаранти на т.нар. Процес от Астана – серия от преговори, започнали след руската военна намеса на страната на режима в Дамаск през септември 2015 г., които засенчиха подкрепяните от Запада разговори под егидата на ООН в Женева.

Докато Русия и Иран подкрепят режима на сирийския президент Башар Асад, Турция стои зад някои опозиционни бойци, като президентът Ердоган предупреди в началото на срещата в Техеран, че всяка офанзива срещу Идлиб ще се превърне в „кървава баня“ и призова за примирие в провинцията.

Но в съвместното изявления не се споменава за такова примирие.

Следващата среща в този троен формат ще бъде в Русия, се посочва в комюникето след разговорите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия