Иран с ултиматум за ядрената сделка (обзор+инфографика)

Заплаши да възобнови обогатяването на уран

Поиска намеса на партньорите по споразумението

Даде 60 дни за реакция на останалите страни по договора

Президентът на Иран Хасан Рохани заплаши страната му да възобнови производството на високообогатен уран, ако страните по ядреното споразумение от 2015 г. не защитят банковия и петролния му сектор от санкциите на САЩ, предаде Ройтерс.

Това споразумение позволи на Техеран да постигне отмяна на част от международните санкции, но САЩ, които се оттеглиха от сделката, възстановиха санкциите срещу Иран, което силно засегна икономиката му и търговските му връзки с другите държави - страни по сделката.

В реч по националната телевизия, точно година след оттеглянето на САЩ от споразумението, Рохани заяви, че оставащите по него държави - Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, както и ЕС, имат срок от 60 дни да изпълнят обещанието си да защитят петролния и банковия сектор на Техеран от санкциите на Вашингтон.

Рохани обяви, че Иран ще започне отново да трупа запаси от обогатен уран и тежка вода, а няма повече да продава излишъка си от тях на други страни, както се изисква от споразумението.

Ако останалите страни по сделката се включат в преговори и помогнат на Иран да постигне печалбите си в петролния и банковия сектор, Техеран ще възобнови изпълнението на споразумението, каза още Рохани. Но предупреди, че ще има „силна реакция”, ако вместо това европейските лидери се опитат да наложат допълнителни санкции на Иран чрез ООН.

Миналата седмица САЩ прекратиха действието на направените от тях изключения за някои държави да могат да купуват ирански суров петрол - основен източник на приходи за Техеран.

 

 

Реакции по света

Кремъл осъди „неразумния натиск”

] Мохамад Джавад Зариф и Сергей Лавров разговаряха в Москва.
Мохамад Джавад Зариф и Сергей Лавров разговаряха в Москва.

Решението на Иран временно да спре изпълнението на отделни точки от ядреното споразумение е предизвикано от необмислените стъпки на САЩ, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

От президентството на Русия осъдиха „неразумния натиск”, понесен от Иран, и „необмислените мерки”, предприети от Вашингтон, които са предизвикали кризата.

„Единствените практически мерки, които трябва да бъдат взети за уреждане на ситуацията около споразумението, са да бъдат убедени всички участници в него в необходимостта от изпълнение на задълженията им”, заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговорите си в Москва с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф.

Китайското МВнР изрази съжаление, че „САЩ допълнително изостриха напрежението около иранското ядрено споразумение” и призова „всички заинтересовани страни да проявят сдържаност, да увеличат диалога и да избягват ескалация на напрежението”.

Френската министърка на отбраната Флоранс Парли увери, че страната є иска да съхрани иранското ядрено споразумение, но предупреди, че ако Техеран не изпълнява ангажиментите си по него, ще се повдигне въпросът за задействане на механизъм, който може да доведе до санкции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят