Иран: Ядреното споразумение бързо отива към края си

Сключеното през 2015 г. споразумение за иранската ядрена програма е на път да се провали, след като САЩ затегнаха петролните санкции срещу Техеран, предупреди иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи, цитиран от ДПА.

"Дадохме достатъчно време на дипломацията, но стига толкова" заявява пред в. "Етемад" Арагчи, който беше един от "архитектите" на сделката. Според него последните наложени от САЩ санкции и безсилието на останалите страни, подписали договора, карат Иран да губи надежда. "Ядреното споразумение бързо отива към края си", предупреждава Арагчи.

Миналата година американският президент Доналд Тръмп реши едностранно да изтегли Съединените щати от сделката, която предвижда отменяне на наложени на Иран икономически санкции в замяна на отказа му от програмата за разработка на ядрени оръжия. Иран и останалите пет страни по споразумението - Великобритания, Франция, Германия, Китай, и Русия, обещаха да продължат да го спазват.

Международната агенция по атомна енергия неведнъж потвърди, че Иран изпълнява задълженията си по сделката, припомня Арагчи пред в."Етемад". Иранският заместник-министър на външните работи отправи критики към останалите страни заради обещанието им, че оттеглянето на САЩ няма да се отрази на прилагането на споразумението."На практика нищо не се случи", подчертава той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят