Ирина Бокова: Опитът ми от ЮНЕСКО ще ми помогне за ООН

Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви по време на интервю пред френско радио, че опитът ѝ в тази организация, както и в държавните структури на България ще и позволи да заеме поста генерален секретар на ООН, предаде ТАСС.

„Не крия, че опитът получен от ръководството на ЮНЕСКО, както и опитът по време на прехода в България, са ми дали много и ще послужат за основа за това да претендирам за поста генерален секретар на ООН. Твърдо вярвам в ценностите на ЮНЕСКО и на ООН: многостранният подход при решаването на проблемите“, заяви Бокова. Тя отбеляза, че от 2009 г. насам, когато застана начело на ЮНЕСКО, „е концентрирала усилията на организацията върху толкова приоритетна задача като равенството между хората“. „Видях голямото значение на образованието на жените и момичетата, защитата им от насилие, полово неравенство“, добави тя.

„Борбата за поста генерален секретар на ООН е открито съревнование на идеите и опита, компетенциите на кандидатите в управлението на определените ситуации. Смятам, че едно от моите преимущества се заключва в това, че ми се наложи да реша финансовата криза в ЮНЕСКО. Трябваше да осъществя редица реформи, което бе сложно. Бе необходимо едновременно да решавам политически и финансови задачи“, добави директорът на международната организация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят