Ирландия блокира разговорите за Брекзит, ако не получи гаранции за границата

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар предупреди, че продължаването на преговорите за Брекзит ще бъде поставено под още по-голям риск, ако страната му не получи гаранции за границата с Великобритания след напускането й, пише британското издание „Гардиън“.

Коментарите на Варадкар дойдоха, след като той проведе двустранна среща с британския премиер Тереза Мей в кулоарите на срещата на върха на ЕС за социалната политика в Швеция. Той заяви: „Не мога да твърдя, че сме близо до договорка – нито по ирландския въпрос, нито по финансовия въпрос“.

Ирландският премиер подчерта, че не е готов да подкрепи продължаването на преговорите за Брекзит по въпроса за търговските отношения на срещата на върха на ЕС през декември, без да получи формални гаранции, че няма да има строг граничен контрол на границата с Ирландия. Великобритания, заяви той, „иска развод, но и отворена връзка на следващия ден“.

По време на срещата на върха в Гьотеборг, председателят на Европейския съвет Доналд Туск постави ултиматум пред британското правителство да осъществи прогрес по въпросите за ирландската граница и финансовото споразумение, а освен това отвърна на коментарите на британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис, който заяви, че Обединеното кралство иска да види повече компромиси от Брюксел: „Оценявам английското чувството за хумор на г-н Дейвис“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа