Ирландия е „разочарована“ от обратния завой на Великобритания по сделката за Брекзит

Министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар заяви, че е „изненадан и разочарован“ в понеделник, след като Великобритания промени позицията си за статута на границата с Ирландия след напускането на страната от ЕС, предава АФП.

„Изненадан и разочарован съм, че правителството на Великобритания в момента не изглежда в състояние да приеме това, за което се разбрахме по-рано днес“, заяви той по време на пресконференция в Дъблин.

Британското консервативно издание "The Telegraph" е получило информация, че Великобритания се е съгласила да направи отстъпки на Брюксел по въпроса за границата между Северна Ирландия (графство Ълстър) и Република Ирландия.

Евродепутатът избран от Белгия Филип Ламбертс заяви, че проектоспоразумението по ирландския въпрос, което е видял с очите си, предвижда оставяне на границите в сегашния пропускателен режим.

От своя страна Арлен Фостър, лидер на „Демократичната юнионистка партия“(ДЮП) предупреди, че партията няма да приеме никакви „разлики в регулациите“ между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. Северноирландската партия е коалиционен партньор на Консервативната партия и без нейните гласове „Торите“ ще загубят крехкото си мнозинство.

От изданието коментират, че в Брюксел най-вероятно е постигната договорка за условията по първата фаза от преговорите за Брекзит и новият кръг – за бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС – ще започне през декември.

Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, заяви, че двете страни „се приближават“ до осъществяването на необходимия „прогрес“, за да може той да предложи продължаването на преговорите по въпросите за търговските отношения и транзитния период след Брекзит.

Точно преди британския премиер Тереза Мей да пристигне в Брюксел за работния си обяд с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Туск е провел телефонен разговор с премиера на Ирландия Лео Варадкар. Темата е била ирландската граница с Обединеното кралство и по-специално, как тя да бъде запазена в близко до сегашното си състояние.

Засилвайки слуховете за постигнат компромис по въпроса, Туск написа в Туитър: „Ето защо обичам понеделниците! Обнадежден съм след телефонния ми разговор с ирландския премиер за прогреса по ирландския въпрос около Брекзит. Приближаваме се към постигането на достатъчен прогрес преди срещата на върха на ЕС през декември“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа