Ирландия се готви за Брекзит без сделка

Ирландия все по-усилено се готви за Брекзит без сделка, заяви днес ирландският премиер Лео Варадкар след среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, предаде Ройтерс.

Варадкар подчерта, че не иска нещата да приключат с внезапна раздяла и посочи, че е уверен, че може да бъде намерено решение.

„Заплаха да развод без сделка не идва от Европейския съюз, тя е заложена от Великобритания“, каза още ирландският премиер, допълвайки, че Лондон може да поиска удължаване на срока отвъд 29 март, за когато е планиран Брекзит.

След среща с Тереза Мей в Белфаст лидерът на северноирландските националисти „Шин Фейн“ - Мери Лу Макдоналд, заяви, че в случай на Брекзит без споразумение, Лондон ще наруши, подписаното през 1998 година мирно споразумение от Разпети петък:

„Ако британските политици не могат да приемат, че тази страна - Северна Ирландия има специфични нужди, ако британските политици не са способни да спазват и да поддържат споразумението от Разпети петък, тогава единствената останала възможност, последният предпазен механизъм е референдум за обединяване на Ирландия“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят