Ирландия се запасява с лекарства в случай на "твърд Брекзит"

Ирландия предупреди, че се подготвя с презапасяване с лекарства заради опасенията от Брекзит без споразумениеs.

"Ако Великобритания напусне Европейския съюз, без да сключи споразумение, това може да доведе до несигурност при доставките на лекарства", предупреди ирландският министър-председател Лео Варадкар, пише британският вестник The Daily Expres.

Преди една година той заяви, че подобна ситуация е „малко вероятна“, но заплахата сега е отчетена като сериозно „притеснение“.

„Има потенциално притеснение около лекарствата, защото голяма част от нашите вериги за доставки минават през Великобритания. Някои компании виждат Великобритания и Ирландия като единен пазар“, каза Варадкар.

„Всеки един детайл чак до опаковките, включително информацията на английски език която се съдържа във вашата кутия с таблетки, се прави върху широка британско-ирландска основа“, поясни той. „Така че това е притеснение, което имаме и е нещо, върху което правим планове за непредвидени разходи“, обясни ситуацията ирландският премиер.

Според него в момента се извършва планиране за непредвидени разходи, което да осигури „достатъчно снабдяване с лекарства“.

Наскоро британският министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб разпали подобни притеснения в страната си, заявявайки, че трябва да се осигури „адекватно снабдяване с храни“ дори и във варианта на излизане от ЕС без споразумение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа