Искаме си островите от Румъния

Депутатът от ВМРО Александър Сабанов твърди, че така страната ни ще увеличи и територията си

Румъния да ни върне островите по река Дунав, настоява депутатът от ВМРО Александър Сабанов. Той твърди, че при преразглеждане на речната граница съседката ще трябва да предостави на България поне шест острова.

Според експерти ние ще се наложи да дадем два. Опасенията били, че на островите около Белене, които ще се наложи да върнем, се извършвала горска дейност. Те са и едно от любимите места за лов на глигани.

Сабанов е категоричен, че в продължение на 110 г. не се е изпълнявало едно от най-важните условия на Софийската конвенция за определяне на речната граница между България и Румъния по течението на река Дунав - на всеки 10 години трябва да бъде съставена смесена ревизионна комисия, която да припознае талвега на реката в участък, където реката е разделена от острови. “Ако Румъния ни върне островите, България хем ще увеличи територията си, хем рибарите няма да бъдат тормозени от румънските граничари”, заяви пред “Труд” Сабанов.

Депутатът припомни, че повод да зададе въпроси на външния, на транспортния и на вътрешния министър за островите по Дунав, станал тормоз над рибари от Силистра и Ветрен. Румънските граничари ги хващали около остров Ветрен и им конфискували мрежите, улова и лодките. Островът е един от спорните.

Сабанов съобщи, че е получил уверение от министъра на външните работи Екатерина Захариева, че проблемът с Румъния ще бъде разрешен в най-скоро време.

“В Софийската конвенция, приета през 1908 г. е описано, че по поречието на река Дунав границата се определя от талвега - или така наречената най-дълбока точка на река Дунав. В случая покрай остров Ветрен талвегът и фарватерът (пътят за плавателните съдове)минават от северната страна, което ще рече, че островът е български, а в момента се владее от румънци, от румънската държава така да се каже”, обясни депутатът от ВМРО.

В писмения си отговор до Сабанов вътрешният министър Валентин Радев твърди, че след “координационна среща в Министерството на външните работи между представители на компетентните ведомства “Гранична полиция” обработва материали и данни, налични от 1908 г.”. Предстои от Гранична полиция да изработят “картен материал, който да послужи за оформяне на позицията на България в преговорите с Румъния”.

Външният министър Екатерина Захариева признава, че е разговаряла по темата за границата по Дунав с румънския си колега по време на четиристранната среща на балканските лидери в Евксиноград на 3 октомври м.г.

Екатерина Захариева:

До есента ще имаме позиция

Наистина разпоредбите на Конвенцията предвиждат последващо свикване на смесената комисия, която на всеки 10 години е имала за задача периодично да установява промените по река Дунав. В цялата повече от 110-годишна история от подписването на Конвенцията смесената комисия по чл. 16 не се е събирала нито веднъж.

Преговори с Румъния по тези въпроси, без обаче да се стигне до смесена комисия, са водени 1920, 1949, 1959 и 1961 г. През 1998 г. въпросът е поставен на ниво министър-председател, през 2015 и 2017 г. – на ниво министри на външните работи. Последният ми разговор беше с министъра на външните работи, когато имахме среща в Евксиноград. Разбрахме се до есента всяка от страните да се подготви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България