Искаме си от Турция двойния убиец на семейство рокери

Окръжна прокуратура-София изпрати до съдебните органи на Турция молба за правна помощ за екстрадиция в България на турския гастарбайтер Фарук Бекташ, убил семейството мотористи Таня и Бойко Бойкови.

Двойният убиец изчезна безследно, след като съдия Недялка Николова от Софийски окръжен съд го пусна под домашен арест. Прокуратурата издаде и европейска заповед за арест на турчина.

„Ако до два месеца Фарук Бекташ не бъде открит, ще бъде съден задочно”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Очаква се, че в този период делото да бъде внесено в съда. Според Арнаудова не е трябвало съдът да налага такава мярка, която трудно се контролира от МВР.

На 24 юли 60-годишният Бекташ, навлизайки в насрещното платно с превишена скорост и при забрана за изпреварване на мост край Драгоман, разкъсва на две мотора на семейство Бойкови и ги убива на място. Четири дни по-късно съдът го освободи под домашен арест, като се довери на това, че е сключил договор за наем в кв. „Враждебна”.

Решението на съда предизвика серия от протести на рокери пред Съдебната палата и посолството на Турция. Поискана бе оставката на съдия Николова. Близки на загиналите твърдяха, че Бекташ е напуснал страната с помощта на дипломати. Утре мотористите ще протестират отново пред Съдебната палата от 19:00 часа, а в сряда организират демонстрации в цялата страна пред съдилищата по места, отново в 19:00 часа. На 10 август рокерите ще протестират и в Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право