Искат арест за шефа на фирмата, хакнала НАП (ОБЗОР)

Собственикът на „ТАД груп” Иван Тодоров бе задържан на летище София

Обвинен е като подбудител на кибертероризъм

Собственикът на фирмата за киберсигурност „ТАД Груп” Иван Тодоров беше задържан днес на летище София. В 9 ч той се върна в България с полет от Истанбул. Пет дни по-рано прокуратурата му повдигна обвинение за подбудителство към кибертероризъм след хакерската атака срещу НАП, при която в интернет изтекоха личните данни на почти 5 млн. българи.

Днес в Националното следствие на „Г.М.Димитров” на Тодоров е връчено обвинението и заповед за задържане за 72 ч. В Специализирания наказателен съд утре по обед се очаква да бъде внесено искане на Тодоров да бъде наложен постоянен арест.

Пред разследващите шефът на „ТАД груп” е казал, че не разбира в какво го обвиняват, защото няма нито определена дата, нито е описано в какво се изразяват престъпните му действия.

Бизнесменът нямал обяснение нито какво, нито кога е станало. В разгара на скандала с източените от НАП данни Иван Тодоров замина за Канада. Преди седмица адвокатът му е пуснал уведомление до прокуратурата, че бизнесменът ще се върне на 30 юли, но за всеки случай бизнесменът беше обявен за издирване и имаше издадена европейска заповед за арест.

Междувременно антимафиоти са разкриптирали компютрите на фирмата, в които открили, че са източени и данни на половин милион потребители на известен български сайт за електронна поща и застрахователна компания. 20-годишният Кристиян Бойков, служител на „ТАД груп”, за когото прокуратурата твърди, че е хакнал НАП, е на свобода с гаранция от 20 хил.лв.

Със същата сума извън ареста е и търговският директор на фирмата Георги Янков, който също като Тодоров е обвинен в подбудителство. Възможно е някои от други трима служители, които вече са напуснали фирмата, също да бъдат обвинени, обяви преди дни зам.главният прокурор Иван Гешев.

Адвокатът на Иван Тодоров Ина Лулчева каза, че задържането му е възмутително, защото клиентът е оказал пълно съдействие на разследващите, уведомил ги е кога ще се върне, а единственият мотив на прокуратурата за задържането му бил „опасност от укриване”. Тя коментира още, че и нейните данни са изтекли вследствие на хакерската атака, но подчерта, че големият проблем не е в това, че някакво момче е хакнало системата на НАП, а в това, че държавата не е изпълнила ангажимента си да запази данните на хората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България