Искат вдигане на възрастовата граница при фигуристките

Алина Загитова

Ще се наложи ли олимпийската шампионка във фигурното пързаляне Алина Загитова да се състезава отново при девойките? Този въпрос се поражда от дискусиите в последните месеци за въвеждане на възрастови ограничения в ледения спорт. А основният аргумент за промените е запазване здравето са състезателките. Преди дни арменският треньор Рафаел Артуруян предложи момичетата да имат право да се състезават при големите от 18 г., а не както сега от 15-годишни. Именно на тази възраст рускинята Загитова стана шампионка на игрите Рио 2016. Но това не е прецедент. Юлия Липницкая триумфира с отборната олимпийска титла в Сочи 2014 също на 15 г., а Евгения Медведева печели първите си медали от световно първенство на 16 г. И двете са от Русия.

Всъщност девойките правят фурор при жените в тинейджърска възраст, но успяват да поддържат върхова форма едва сезон-два.

Практиката показва, че пикът при фигуристките е на 15 г. Тогава структурата на тялото позволява да се правят тройни и вече четворни скокове. Така на световното за девойки в София през януари Александра Трусова (13 г.!) изпълни за първи път четворен скок. Състезателки от 16 до 18 г. пък вече бързо наддават на тегло и по-малко на сила и затова техниката при отскачането им се губи.

Предстои конгресът на Международната федерация (ИСУ) в началото на юни да вземе съдбовното решение. И ако границата бъде вдигната на 18 г. е възможно Загитова да се върне при девойките за още два сезона. Но може да бъде направено и изключение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт